Kerstboeketten creëren een grandioze kerstsfeer

Kerstboeket goud

Waarom zou ik eigenlijk kerstboeketten kopen? Nou, stel je eens een kerstmis voor zonder lichtjes, zonder versieringen, zonder dennengroen. Het zou kaal aanvoelen, kleurloos. Maar zet je een paar schitterende kerstboeketten op tafel, op een balie en in de kamer, dan is ineens alles anders. Het bruist en het tintelt in die ruimte. Een warm gevoel verspreidt zich. Mensen lachen, sommigen zingen over herdertjes die bij nacht in het veld lagen, ruzies worden bijgelegd. Vrede op aarde met in de mensen een welbehagen. Dat is de kracht van de kerstboeketten van Oasegroen. Onze boeketten zorgen voor sfeer in ieder huis en in elk bedrijf.

Gouden vaas met kerstboeket
Groot kerstboeket in vaas

Kerstboeketten in New York, december 1958

We denken wel eens dat het plaatsen van kerstboeketten een lange Nederlandse traditie is, maar dat valt best mee. Uit de Maasbode van 23 december 1958: ‘Amerikanen plegen hun kerstbomen niet alleen binnen, maar ook buiten te plaatsen. Dat geeft een vrolijk gezicht in dorpen en voorsteden, omdat er in alle tuinen kerstbomen staan. In steden echter, hebben mensen minder ruimte. Hier in New York bijvoorbeeld, plaatst men kerstboeketten in portieken en op bordessen, of men hangt ze aan de voordeur. Bij mijn buurman staat een exemplaar met sparrentakken, dennenappels en een breed lint van rood satijn. Het “happy Christmas” flikkert als fosforiserende sneeuw. Deze kerstboeketten zijn een fenomeen dat in Nederland amper bekend is.’

Kerstboeketten symboliseren de overwinning van het leven op de dood

Kerstboeketten zorgen voor een grandioze kerstsfeer, niet alleen in het New York van vroeger, maar ook in het Nederland van nu. Overal waar je ze neerzet, creëer je een vrolijke, positieve stemming. Mensen worden er blij van. Dat is niet verwonderlijk, want eigenlijk symboliseert elk kerstboeket de overwinning van het leven op de dood. Wie wil dat nou niet? Het licht wint van het donker. Goed wint van slecht. En dat mogen we best op een kleurrijke manier vieren.

Kerstboeket van kunst

Kerstboeketten vertellen een eeuwenoud verhaal

Dit boeket in een stralende gouden pot leverde Oasegroen aan een groot bedrijf in bevestigingsmaterialen. Het ziet er precies zo uit als je van een kerstboeket mag verwachten. De versieringen, de kleuren en de vormen vertellen het verhaal van de strijd tussen goed en slecht, zoals mensen het al duizenden jaren doorvertellen aan nieuwe generaties. Het boeket lijkt in al zijn moderniteit, best wel op het boeket uit New York dat door de correspondent van de Maasbode werd beschreven.

Dennentakken en de kringloop van alles

We weten dat de dennentakken staan voor het eeuwige groen, de kringloop van alles. Het symboliseert ook het leven, de dood en de wederopstanding van Jezus. De hulst wordt wel de voorraadkast van vogels genoemd, omdat hij in de winter een van de weinige bessen dragende struiken is. Niet voor niets staat de rode hulstbes ook voor vruchtbaarheid. Het staat voor de terugkomst van het licht, dat de mensheid in deze midwinterperiode al millennia lang viert.

De kerstballen zijn als noten en appeltjes

Als je door je wimpers kijkt, lijken de kerstballen in het boeket wel een beetje op noten en appeltjes. Zeker de exemplaren met een goudgele kleur. We doen eigenlijk precies wat ook de Germanen in de oudheid deden: dennenbomen versieren. Wij doen het omdat we het mooi vinden. Zij zagen het als een offerande aan de goden. Ze vroegen daarmee om een goede oogst in het nieuwe jaar en bescherming tegen boze geesten.


Kerstboeket huren of kopen

De dennenappel en de naderende lente

De dennenappel in het kerstboeket is een ingenieus iets. In de winter zit hij potdicht en beschermt zo de zaden tegen de kou. In het voorjaar, als het warmer wordt, gaat hij langzaam open. De zaden komen vrij en als ze op een juiste plek neervallen, kunnen ze daar ontkiemen en uitgroeien tot bomen. De dennenappel staat voor de naderende lente, voor openstelling en voor de altijddurende kringloop van leven, geboren worden en doodgaan. Dat wisten de Germanen, dat wisten de New Yorkers in 1958 en dat weten we nu nog steeds.

Een feest om naar te kijken

Minder traditioneel zijn de prachtige goudkleurige potten gevuld met de mooiste kerstboeketten van Oasegroen. Wat een elegantie, wat een indrukwekkend schouwspel, wat een feest om naar te kijken. De gasten van het hotel waar wij deze spektakelstukken mochten plaatsen, waren erg enthousiast. De goudkleurig bladeren, de rode veerachtige versieringen en de spiesjes van dennenappeltjes vormen een perfect geheel.

Kerstboeket als alternatief kerstboom

Dit wordt een heerlijke kerstmis!

En kijk eens naar die grote, glazen pot met een waanzinnige combinatie van gouden bladeren en kleurrijke bloemen. Voor zulke kerstboeketten is het woord sprookjesachtig uitgevonden! Het zijn dus geen traditionele opstellingen, maar als je naar deze combinaties kijkt, weet je meteen: dit wordt een heerlijke kerst. Een kerstmis met alles erop en eraan. Een kerstfeest met momenten voor bezinning, met lekker eten, met een drankje wellicht en met vrolijk gezang over engelenkoren, kleine trommeljongens en heilige nachten. Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Kleurrijk kerstboeket